De Jieldé is dé iconische werklamp uit het oude Frankrijk

De Jieldé is dé iconische werklamp uit het oude Frankrijk

Deze oude industriële lampen zijn ontworpen door de Franse ingenieur Jean-Louis Domecq en werden vooral gebruikt als werklampen in fabrieken.

 

Nu zijn het unieke design lampen

Het unieke van de Jieldé lamp is het scharnierpunt

Gewoonlijk wordt bij kniklampen draad gebruikt, wat wrijving en draadbreuk kan opleveren. De Franse ingenieur heeft in 1950 een veilig alternatief bedacht. Tussen het scharnierpunt worden koperplaatjes geplaatst die de stroom geleiden. Hierdoor kan er geen draadbreuk ontstaan.

 

Bekijk aanbod Jieldé verlichting


Een Jielde lamp is opgebouwd uit modulaire onderdelen, zoals de kap, lamphouder, armen, hoekelement, draaibare voet en bevestiging. Door deze oude werklamp op te bouwen met 1-arm, 2-armen, 3-armen of helemaal geen armen is deze geschikt voor gebruik als bureaulamp, vloerlamp of als muurlamp.

Een Jieldé lamp zonder armen heet ook wel een Applique

De lichtschakelaar bij een Jieldé lamp kan bij elke unieke lamp op een andere plek te vinden zijn; de lamphouder waarop de kap bevestigd is, de voet of het lichtsnoer.

Waar de Jielde Applique alleen bestaat uit de kap, lamphouder, hoekelement en voet, is de bureaulamp vaak bevestigd op een tafelklem of bv. een oude zware remschijf. Deze zorgt voor genoeg contragewicht als de 2-armige werklamp door het instellen meer reikwijdte krijgt.

Alle onderdelen horen ten opzichte van elkaar volledig draaibaar te zijn, zodat de lamp helemaal naar eigen wens af te stellen is.

Modellen

Van de oude originele Jielde modellen 'Standard' en 'Applique' zijn nieuwe reproducties te krijgen, welke nog steeds gemaakt worden in de werkplaats van Saint Priest, in een buitenwijk van de Franse stad Lyon.

Het standard model heet tegenwoordig 'Loft'. In 2003 werd het 'Signal' model toevoegd, welke een replica is van het originele model maar dan in een kleiner formaat.
Ook van het originele 'LaK' model is een heruitgave beschikbaar.

Maar uiteraard gaat er wat ons betreft niets boven een oude / authentieke industriële lamp van het iconische merk Jieldé.